Direct contact? Bel: 035 - 5258055

Home > Nieuws > Elektrisch rijden

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden staat volop in de belangstelling. Het is milieuvriendelijk, opladen is goedkoop en de auto rijdt wegenbelasting vrij. Naast deze voordelen is het zakelijk een aantrekkelijke investering, vanwege het belastingvoordeel (KIA, MIA en VAMIL).

Voordelen en nadelen van elektrisch rijden

Wereldwijd zijn er miljarden voertuigen en binnen nu en 10 jaar zal dit alleen maar meer worden. Vrijwel de meeste voertuigen rijden op fossiele brandstoffen en die voorraad raakt snel uitgeput. Bovendien zorgt de kooldioxide (CO2) uitstoot voor het opwarmen van de aarde. Elektrisch rijden zorgt voor minder CO2 uitstoot of bij bepaalde modellen helemaal geen CO2 uitstoot. En doordat wij elektriciteit opwekken met zonnepanelen, werd het elektrische rijden steeds aantrekkelijker. De auto zorgt ook voor minder geluidshinder. Naast het belastingvoordeel heb je nog meer financiële meevallers; geen wegenbelasting, vrijstelling van de fiscale bijtelling en op stroom betaal je geen accijns, die je op brandstof wel betaalt.

Naast de voordelen kent de auto ook nadelen. Ondanks de stimuleringsmaatregelen is een elektrische auto aanzienlijk duurder dan vergelijkbare ‘normale’ auto’s. En wanneer de batterij (accu) stuk is, moet je flink in de buidel tasten. Ook heeft de auto praktische problemen. De auto rijdt max. 80 km en dan moet hij weer opgeladen worden. Deze oplaadpunten zijn nog niet overal aanwezig, bovendien duurt het opladen de nodige uren. Natuurlijk heb je vaak de mogelijkheid om op benzine te rijden, maar dat is nu juist niet de bedoeling.

Opel Ampera

Op de markt zijn er veel verschillende soorten elektrische auto’s. Wij hebben gekozen voor de Opel Ampera. Deze valt onder de range extenders, vertaald actieradiusverlenger. De auto rijdt op een elektromotor, maar als de batterijen daarvan op hun eind raken komt de range extender in actie. Een brandstofmotor die niet de auto aandrijft, maar wel de accu’s weer oplaadt. Je blijft dus op stroom rijden. Met deze auto is het dus mogelijk om langere ritten te rijden. Het kleine nadeel aan deze auto is dat je een beetje fossiele brandstof gebruikt en dus CO2 uitstoot.